Redigera din hemsida medans du surfar på den!


2010-06-01

Sista halvåret har jag exprimenterat med för mig en ny typ av administrationsgränsnitt för våra CMS.

Klassisk CMS-administration


Vanligtvis när man bygger en webblösning till en kund så vill de kunna editera den själv. Det klassiska sättet att lösa det på är att kunden loggar in på en lösenordskyddad sida - t.ex.  http://www.kundensida.se/admin.

Där har han listor på alla sidor, blogginlägg osv i systemet. Han klickar på den valfri text och kan sedan ändra innehållet. För att se exakta resultatet på hemsidan måste han vanligtvis navigera ut ur admin och tillbaks till sidan.


Redigera-knappar tillgängliga direkt på hemsidan


Det jag har börjat med är att istället för att ha det på en separat sida ha det direkt på sidan. Kunden måste fortfarande verifiera sig som admin (vanligtvis genom att klicka på en "logga in" länk på sidan och skriva in sitt lösenord) men sedan surfar han omkring på sidan som vanligt.

Fast högst upp har en grå ruta fällts ner med knappar i. Innehållet i den ändras utifrån vilken sida han tittar på för tillfället. Surfar han på sin blogg så finns följande knappar "Nytt blogginlägg", "Redigera", "Ta bort" och "Logga ut"


Så här ser det ut när jag loggat in som admin på vår hemsida peppmedia.se. 
Notera knapparna högst upp som ej visas för andra besökare.Trycker han "Redigera" kommer en popup fram där han direkt kan editera innehållet för just det blogginlägget. När han sparar stängs rutan och det nya innehållet visas.

"Ta bort" tar bort sidan man tittar på och trycker han på "Nytt blogginlägg" får han redigera ett helt nytt blogginlägg i en popup.

De kunder jag visat detta för gillar det skarpt. Det känns mer intuitivt. De slipper 2 olika interface - ett för hemsidan och ett för administration av den.

Redigering går snabbare och enklare, de ser resultat direkt på hemsidan när de trycker "Spara". Kommentarer

Lämna en kommentar