Skänk bort saker du inte behöver på Rensa Vinden


2010-11-06

Sista månaden har jag filat på ett lättanvänt annons-system i Rails 3.

Resultatet finns här: http://www.rensavinden.se/

Tanken är enkla bortskänkes annonser. För personen som vill ha objektet kostar det 10:- att SMS-boka saken och få full kontaktinformation vart man plockar upp den. Man får informationen via ett lättsparat svars-SMS.

Alla känner nog igen sig med att man samlar på sig för mycket skräp hemma. Man vet att ingen kommer vilja köpa det på blocket, man vet också är det inte är värt annonsavgiften på blocket. Helst så ser man även att En person som verkligen vill hämta ens grejer kontakter en istället för att få flera mail / kontaktförfrågningar. Därför kan bara En person SMS-boka varje annons.

Dessutom krävs ingen registrering för att lägga upp en annons, men sidan sparar vital information med cookies så det ändå är väldigt enkelt att lägga upp flera objekt efter varandra.

Det är även första projektet där jag använder paperclip och Amazon S3 för bildhantering.. och hittills har det fungerat över förväntan.


Redigera din hemsida medans du surfar på den!


2010-06-01

Sista halvåret har jag exprimenterat med för mig en ny typ av administrationsgränsnitt för våra CMS.

Klassisk CMS-administration


Vanligtvis när man bygger en webblösning till en kund så vill de kunna editera den själv. Det klassiska sättet att lösa det på är att kunden loggar in på en lösenordskyddad sida - t.ex.  http://www.kundensida.se/admin.

Där har han listor på alla sidor, blogginlägg osv i systemet. Han klickar på den valfri text och kan sedan ändra innehållet. För att se exakta resultatet på hemsidan måste han vanligtvis navigera ut ur admin och tillbaks till sidan.


Redigera-knappar tillgängliga direkt på hemsidan


Det jag har börjat med är att istället för att ha det på en separat sida ha det direkt på sidan. Kunden måste fortfarande verifiera sig som admin (vanligtvis genom att klicka på en "logga in" länk på sidan och skriva in sitt lösenord) men sedan surfar han omkring på sidan som vanligt.

Fast högst upp har en grå ruta fällts ner med knappar i. Innehållet i den ändras utifrån vilken sida han tittar på för tillfället. Surfar han på sin blogg så finns följande knappar "Nytt blogginlägg", "Redigera", "Ta bort" och "Logga ut"


Så här ser det ut när jag loggat in som admin på vår hemsida peppmedia.se. 
Notera knapparna högst upp som ej visas för andra besökare.Trycker han "Redigera" kommer en popup fram där han direkt kan editera innehållet för just det blogginlägget. När han sparar stängs rutan och det nya innehållet visas.

"Ta bort" tar bort sidan man tittar på och trycker han på "Nytt blogginlägg" får han redigera ett helt nytt blogginlägg i en popup.

De kunder jag visat detta för gillar det skarpt. Det känns mer intuitivt. De slipper 2 olika interface - ett för hemsidan och ett för administration av den.

Redigering går snabbare och enklare, de ser resultat direkt på hemsidan när de trycker "Spara". 


PeppMedia på ny plattform


2010-04-20

Konverterade precis plattformen peppmedia.se körs på från Rails 2.x till 3.x beta 3.

Jag började med att använda http://github.com/rails/rails_upgrade men det kändes långt ifrån klart. Slutade med att jag genererade en helt ny rails 3 applikation och sen flyttade över controllers, views och modeller steg för steg från gamla rails 2 appen.

Gamla peppmedia körde http://github.com/technoweenie/attachment_fu vilket tyvärr verkar vara ett halvdött projekt nuförtiden. Med 2 enklare hack i Image-modellen fick jag dock bilderna att funka:

scope :thumbnails, where("parent_id = #{self.id}")
belongs_to :db_file

Var även tvungen att skapa en tom DbFile-modell.

Använde faktiskt en sak från rails_upgrade och det var route-fixaren. Rails 3.0 känns iaf värt besväret, speciellt när jag gillar jQuery som det nu finns riktigt bra stöd för.

//Erik


Flash och SEO


2009-09-17

Det har varit många som predikat om att seo-anpassa sin hemsida. Vi har sjungit med i den kören, men nu verkar det som dem stora byråerna börjar ta åt sig. Om inte så har dem ett stort problem, bara för att man är stor kan man inte förvänta sig att det funkar.
Därför vill jag länka er vidare till två bloggar och en artikel om just SEO och hur viktigt att det är inkluderat från första början och inte bara slängs in mot slutet av ett projekt. Det ska vara användarvänligt men även sökbart annars är det en fin butk i en öde ö.

Walter Naeslund intervjuas av Resumé, Reklambyråer förstår inte google.

Vill ni läsa hans blogg så finns den här Walter Naeslund.

Sen så fick jag le lite när jag läste om flash hemsidor av Simon Sundén.

Ja det var allt för mig just nu.

PS! Sitter just nu med ett arbete som kommer att presenteras i början av oktober där vi jobbar hårt med seo, användbarheten och cms-verktyg.

MVH//
Gaby


Visitkort


2009-06-02

Hej!

Hoppas ni haft en grym helg, vi har hunnit avnjuta av solen och har mycket energi för veckans regniga dagar.
Har äntligen fått tag på visitkortet som jag skapade för MenyMästaren, visitkorten skickades nämligen direkt till kund. Vi hade lunch en trevlig lunch igår och då fick jag se slutresultatet, är rätt så nöjd! Visitkorten och loggan är färdiga- dock har dem inte lanserat slutprodukten ännu.

 

Johan är en av huvudaktörerna inom menymästaren- ska presentera dem närmare när dem lanserat sin produkt.

Färgval

För menymästaren valde vi tre olika färger som ska representera dem: guld, rött och vitt. Hur loggan blev på hemsidan lägger jag upp när sidan är uppe.


Nya kunder:


Vi har fått ett mycket intressant samtal denna vecka och är i full gång på att komma igång med ett nytt projekt!

Vi har som sagt hunnit med ett antal projekt under tiden som vi varit frånvarande här på bloggen. Vi har bl.a kommit igång med Salong CMS- första salongen som köpt den är Norrtälje fotvård, så här såg sidan ut tidigare:Nu har den ett bokningssystem, och cms- system så att dem kan redigera sin hemsida närsom.Även Psykologigymnasiet har fått ett nytt utseende och ett cms-system. Men dem tar jag upp i nästa inlägg, nu ska jag börja komma igång med en kund-referens sida så att ni kan få uppdateringar om vilka kunder vi jobbar med och fler bilder. Ska även skapa en ny mer utförlig informationssida om Salong CMS.

Bästa Hälsningar
//Gaby